Sigilarea dentară

Sigilarea dentară reprezintă o măsură de prevenție a cariei asupra dinților, în special recomandată copiilor, adolescenților și de ce nu, aduților care prezintă risc de cariere a dinților. Sigilarea dentară este o manoperă simplă, nedureroasă, rapidă și eficientă pentru pacienții care doresc să-și păstreze dantura sănătoasă. În urma inspecției clinice asupra dinților, medicul stomatolog poate stabili tipul de sigilare necesar pentru fiecare pacient.

Tipuri de sigilare dentară

Dacă vorbim despre un dinte perfect sănătos, cu un relief accentuat brăzdat de multe șanțuri și gropițe însă fără carii, vorbim despre o sigilare simplă, unde clinicianul face o curățare profesională a suprafeței vizate, pregătește dintele pentru sigilare prin aplicarea unor substanțe și la final, aplică materialul sigilant.

Dacă vorbim despre sigilarea unui dinte aparent sănătos, întreg, dar cu mici puncte colorate ori gropițe accentuate, vorbim despre o sigilare lărgită unde, pe lângă etapele mai sus menționate, intervine și o freză specială care îndepărteză foarte putin din țesutul infestat / colorat. În acest caz vorbim despre sigilare lărgită.

Pentru ambele cazuri prezentate mai sus, materialele folosite ca sigilant pot fi aceleași. Rămâne la latitudinea medicului să aleagă materialul în funcție de cerințele pacientului și situația clinică a acestuia. Se pot utiliza materiale cu eliberare de fluor, materiale care imită perfect dintele sau materiale colorate cu sclipici, mai atractive pentru cei mici (roz, verde, albastru). Este important ca sigilările să fie făcute la timp, chiar din momentul în care erup molarii definitivi la copii, undeva în jurul vârstei de 6 ani, pentru a evita apariția cariilor.

Dinți care trebuie supuși sigilării dentare

Nu toți dinții ar trebui să fie sigilați. Dinții de lapte nu necesită această manoperă, ci doar controale periodice de monitorizare a riscului de apariție a cariilor. Grupul țintă îl reprezintă primele două măsele definitive și premolarii, în special atunci când aceștia prezintă un “relief accidentat”, unde pot rămâne alimente inclusiv după un periaj corect.

Durata unei sigilări dentare

Durata unei sigilări dentare depinde de mai mulți factori printre care:

– igiena pacientului,
– tipul ocluziei și
– alimentația.

O sigilare dentară corectă poate rezista până la cațiva ani, dacă se respectă o igienă bună indicată de medic. Este important ca sigilările să fie ținute sub observație la interval regulat de timp, prin vizita la stomatolog. Medicul poate stabili dacă s-a păstrat integritatea, dacă mai este necesară adăugarea de material sau îndepărtarea, lui fără consecințe asupra dinților.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest