Fațete dentare

Faţetele dentare sunt lucrări protetice de forma unor pelicule subţiri de porţelan (ceramică) sau oxid de Zirconiu, folosite pentru a îmbunătăți aspectul natural al dinţilor. Fațetele sunt realizate în laboratoarele de tehnică dentară individual, personalizate în funcție de situația clinică a pacientului.

Fațeta acoperă partea frontală a dintelui și este indicată în următoarele situaţii:

  • pentru modificarea culorii dinților
  • pentru modificarea formei dinților
  • ca tratament pentru dinți fracturaţi
  • pentru închiderea spațiilor dentare inestetice
  • pentru corectarea poziţiei dinților.

Fiind un tratament ireversibil, este important să aveți toate informațiile despre această procedură și modalitatea de îngrijire a fațetelor, înainte de a lua decizia.

Fațetele cu preparare și fără preparare

Fațetele sunt considerate permanente deoarece, fiind foarte subțiri, după cimentarea adezivă pe dinții naturali ele devin corp comun cu dintele. În cazul fațetelor cu preparare dentară, medicul dentist modifică structura dinților naturali, mai mult sau mai puțin, în funcție de fiecare caz în parte, pentru ca aspectul final să fie cât mai estetic. Stratul exterior al smalțului este îndepărtat pentru a face loc modificărilor dorite iar ulterior fațetele se vor cimenta direct pe dinte.

În schimb, la fațetele fără preparare dentară, șlefuirea dinților este minimă, sau inexistentă menajând în acest fel substanța dentară (smalțul). Deși sunt avantajoase și procesul de aplicare este nedureros, aceste fațete non-prep nu sunt indicate tuturor pacienților. Acolo unde modificările estetice dorite sunt mari, s-ar putea sa fie nevoie și de prepararea dintelui.

 

Pentru a stabili exact gradul necesar de șlefuire, în funcție de fiecare caz în parte, se poate face un “test drive” sau “preview”, numit în termeni de specialitate wax-up și mock-up. Astfel, pacientul poate previzualiza rezultatul final înainte de a lua o decizie în ceea ce privește tratamentul. În această fază se pot discuta orice alte modificări de formă dorite. Odată stabilite toate detaliile se poate începe tratamentul.

 

Cumm se aplică fațetele dentare?

După aplicarea pe suprafața dintelui, fațetele sunt aproape indistinctibile și se integrează in armonia facială. Stabilitatea coloristică a fațetelor este un mare avantaj, însă pentru a păstra fațetele într-o stare bună, periajul regulat și folosirea aței dentare sunt necesare pentru că dinții acoperiți sunt la fel de predispuși la carii. Sunt de evitat alimentele și băuturile care pătează, pentru a nu crea o diferență cromatică între dinții naturali și cei cu fațete. Sunt recomandate vizitele regulate la medicul stomatolog pentru control și igienizare profesională (detartraj și airflow).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest